Nyheter

Fakta om livsmedelsindustrin – komplex bransch

Livsmedel är en av de största industrierna i världen, och livsmedelsindustrin är också en av de mest missförstådda. Faktum är att många människor som har en passion för mat tycker att de faktiskt är mer förvirrade än de var när de först började. Livsmedelsbranschen är faktiskt en flera miljarder dollar, flerdimensionellt kollektiv av många olika företag som ger alla våra dagliga livsmedelskonsumtion. De som överlever på vilda bär och nötter och de som jagar näring på Afrikas slätter är förvisso utestängda från den moderna livsmedelsbranschens räckvidd. Men även de av oss i livsmedelsbranschen kan bli förvirrade över den roll vi spelar i andras liv.

Ta till exempel en liten skala jordbrukare i Amazonas regnskog. Bonden som bor på en tomt där bara han och hans fru och barn bor kallas ofta ”den ensamma vargen”. Han måste vara oberoende, för om regeringen någonsin beslutar att skicka en armé för att hjälpa honom, då är han toast. Som ett exempel på hur denna typ av person fungerar är genom att producera en liten mängd protein för sin egen konsumtion. Å andra sidan kan industriella livsmedelsproducenter vara mer ”ensamvarg” i sin önskan att föda världen, men de har tekniken för att möta behoven hos stora populationer av människor som alltid är hungriga. Den moderna industriella livsmedelsbranschen kommer att säga att de har varit mottagare av globaliseringen, att de faktiskt är de som drar nytta av globaliseringen fenomenet. De kommer att berätta att de är en av de människor som har dragit nytta av Internet, den globala marknaden som tillåter dem att sälja över hela världen utan att behöva spendera ett öre.

Matproduktionen för konsumenten

Livsmedelsbranschen så komplicerat att det ofta verkar som oavsett vad maten är, kommer det alltid att finnas någon form av kontroverser om det. För en annan sak, en person kan inte ens gå ut till mataffären, så livsmedelsbutiken ägaren måste hålla uppfinna nya sätt att försöka få allmänheten att köpa sin produkt. Slutligen finns det alla typer av regler och skatter som måste betalas för produktion av livsmedel att sälja, så det blir oerhört komplicerat för konsumenten att fatta ett smart köpbeslut. Naturligtvis är denna komplexitet av livsmedelsföretag människor och media älskar att påpeka är också en del av dess popularitet, vilket innebär att vissa människor tror att de har alla svar. I själva verket finns det alltid kommer att finnas fler människor som påstår sig veta svaren på de stora frågorna, men som verkligen har svaren är någons gissning.

Fakta om livsmedelsindustrin finns i alla former och storlekar, men det viktiga är att de alla är relevanta för frågan om hur vi som samhälle lever en hälsosam livsstil. När vi tittar på helheten och tänker på alla aspekter av livet tillsammans, då är det lätt att se att vi alla har nytta av ett hälsosammare liv. Detta innebär att varje person måste fatta ett välgrundat beslut, en som innebär att ta ställning mot användningen av kemikalier, bekämpningsmedel, konserveringsmedel, hormoner, och alla typer av konstgjorda kemikalier som används för att odla den mat vi äter. Tyvärr har många av oss letts på vägen att tro att det inte finns något sätt att göra det, eftersom vi har fått tro att människors okunnighet är allt som betyder något. Det är lätt att se att detta antagande är fel, eftersom sanningen om det är att en person måste vidta åtgärder. Ju fler människor som gör valet att äta en kost som är fri från kemikalier, bekämpningsmedel, konserveringsmedel, hormoner, och alla andra ohälsosamma tillsatser som används för att odla den mat vi äter, desto bättre. Ju fler människor som gör det valet, desto bättre kommer det att bli för allas framtid.

Besök matsidan.bloggzonen.se för mer information.