Hälsa

Få en bra balans mellan livet som konsultläkare och din fritid

Det finns många läkare där ute som verkligen brinner för yrket och utför sitt arbete med stor passion. Men samtidigt finns det även mindre positiva upplevelser i arbetet som kan leda till att vissa yrkespersoner väljer att lämna denna bana helt och hållet. Därför är det viktigt att du får till en bra balans mellan livet som konsultläkare och din fritid. Detta är också en av de största fördelarna med att just vara konsult. Läs vidare så berättar vi mer!

Konsultläkare väljer denna bana av flera olika skäl

Skälen till att man väljer att bli konsultläkare varierar från person till person. Vissa personer väljer att slå sig in på denna bana i karriären för att försöka tjäna så mycket pengar som möjligt och bli ekonomiskt oberoende. Andra väljer istället att göra detta för att finna en bättre och mer hälsosam balans mellan fritid och arbete. Dessutom kan det även finnas andra anledningar till att en läkare väljer att jobba som konsult.

Vanliga missuppfattningar om livet som konsult

Vissa läkare har olika farhågor som gör att de tvekar inför möjligheten att bli konsultläkare. Men de konsulter som har jobbat på detta vis under en längre tid kan ofta slå hål på flera av de vanligaste myterna och farhågorna. Till exempel bör du som är intresserad av att jobba på konsultbasis via bemanning vara medveten om att:

  • Konsultlivet är stabilare än vad du tror. Framför allt yngre läkare kan ofta tveka inför att bli konsulter. Detta beror på att de har en rädsla inför att inte ha ett fast och stabilt jobb. Men i många fall är denna farhåga faktiskt obefogad. Tillvaron som konsult är i själva verket mer stabil och förutsägbar än vad de flesta initialt föreställer sig.
  • Övergångarna mellan uppdrag är ofta sömlösa. En annan farhåga är att övergången från ett uppdrag till en annan ska vara besvärlig. Men i de allra flesta fall blir dessa övergångar mer eller mindre sömlösa.
  • Du kan själv välja vilka uppdrag du ska ta dig an. En fördel med detta upplägg är att du själv kan välja de uppdrag som du föredrar mest. Du behöver med andra ord inte kasta dig in i ett uppdrag som du på förhand inte har en bra känsla för.